Kineska kompanija zainteresovana za ulaganja u energetski sektor Crne Gore

Bez autora
Mar 18 2024

Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović sastao se danas sa predstavnicima kompanije "Powerchina", koja je zainteresovana za ulaganja u elektroenergetski sektor Crne Gore.

"Crna Gora mora što prije krenuti u realizaciju kapitalnih energetskih projekata, posebno onih koji se tiču dobijanja prijeko potrebne balansne energije. S tim u vezi, izgradnja reverzibilne hidroelektrane bi bila od neprocjenjivog značaja. Potrebni su nam kredibilni investitori da nas podrže, da nam ponude finansijsku i ekspertsku pomoć, da prošire spektar mogućnosti kako bi Vlada Crne Gore i nacionalna energetska kompanija izabrali najpovoljniju opciju", istakao je Mujović.

Kako dodaju u saopštenju Ministarstva energetike i rudarstva, ministar je istakao da "Powerchina" posjeduje ono što je potrebno i biće dobro ako se sa svojim ponudama pojave na tenderima koje planiraju da raspišu.

Kineska kompanija posluje u osam zemalja na teritoriji Evrope, a već je učestvovala na važnim crnogorskim infrastrukturnim projektima, kao što je izgradnja sistema vodosnabdijevanja uz prioritetnu dionicu auto-puta Podgorica – Kolašin, a angažovani su i na određenim poslovima u okviru projekta ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja.

U oblasti OIE, ističu, trenutno su u regionu angažovani na izgradnji dvije vjetroelektrane (vjetro-parka) u BiH vjetro-park Ivovik i u Srbiji vjetro-park Vetrozelena.

"Kako su predstavnici kompanije POWERCHINA informisali ministra Mujovića, prepoznate su mogućnosti i potencijali u oblasti obnovljivih izvora kojima Crna Gora raspolaže i upravo ova posjeta je planirana kako bi se kroz direktne susrete sa menadžmentom energetskih subjekata razmotrili optimalni modeli saradnje. Predstavnici Powerchina kompanije će u narednim danima imati radne sastanke sa najvažnijim energetskim subjektima, kako bi razgovarali o konkretnim projektima koji bi mogli biti interesantni za razmatranje i eventualnu saradnju", navode u saopštenju.

Sastanku sa predstavnicima kineske kompanije prisustvovali su i državni sekretar Luka Prodanović i v.d. generalnog direktora Zvjezdan Vujović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik